Welkom bij Haarmedischcentrum "het Haarkabinet"

Kaal zijn hoeft niet meer


Haarfijn nieuws


Terug naar overzicht

18-10-2018

Een middel tegen kaalheid?

Way 316606/ciclosporine een middel tegen kaalheid?

Het geneesmiddel ciclosporine heeft als een van de vele bijwerkingen versterkte haargroei. Onderzoekers werken nu aan een variant die minder schadelijk zou zijn en toch werkt. Ciclosporine werd en wordt al gebruikt in ernstige gevallen van alopecia areata maar de resultaten zijn slecht en de bijwerkingen zijn onacceptabel. De nieren werken slechter, er ontstaan ontstekingen, de afweer werkt slechter etc.

Het onderzoek werd in Manchester gedaan op gezonde haarwortels die bij een haartransplantatie uit het donorgebied werden verwijdert. De haarwortels werden daarna in een glaasje buiten het lichaam blootgesteld aan Way 316606 en na 6 dagen werd er een klein verschil gemeten tussen de onbehandelde en behandelde haarwortels.

Ze constateerden dat secreted frizzled related protein 1 (SFRP1) was vermindert bij met ciclosporine behandelde haarfollikels . Hierdoor groeien de haren sneller.

Het bezwaar van dit type medicijnen is dat de haargroei wordt gestimuleerd in het algemeen dus ook op het lichaam en in het gelaat. Het is zeer de vraag of de mannelijke kaalheid hiermee kan worden voorkomen. Het biochemisch mechanisme is immers anders. De kaalheid ontstaat juist door een te snelle groei en een te snelle uitval waardoor de haarwortel uitgeput raakt. Met een zogenaamde DHT-blokker zoals finasteride en dutasteride wordt op haarniveau de omzetting van testosteron naar DHT afgeremd en heeft de haarcyclus weer een normaal beloop. Bijwerkingen treden zelden op en verdwijnen ook weer na het stopzetten van de inname.

Deze middelen mogen alleen op recept worden gebruikt en ze kunnen bij zwangere vrouwen schade veroorzaken.
[http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4181116/nieuw-middel-tegen-kaalheid-als-dit-er-komt-loopt-het-storm]Terug naar overzichtOpbellen
Info