Welkom bij Haarmedischcentrum "het Haarkabinet"

Kaal zijn hoeft niet meer

Alopecia, androgenetica, haaruitval en kaalheid bij vrouwen.

Bij vrouwen komt ook de mannelijke kaalheid voor. De verschijnselen kunnen beginnen op 20-jarige leeftijd en worden duidelijker na de menopauze. 40% van de vrouwen heeft de mannelijke vorm van kaalheid. De verschillen bij mannen en vrouwen in tijdstip van optreden van de haarverdunning en de snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van erfelijkheid, leeftijd en ras. Alopecia androgenetica is een persoonsgebonden, continu proces. In onze kliniek in Tilburg kunnen we u verder adviseren en desgewenst verder helpen.

Wat te doen bij haaruitval

Uw probleem is immers een serieus probleem en dat verdient bij de specialisten van Het Haarkabinet alle aandacht. Het oplossen van haarproblemen is maatwerk. Ieder probleem en ieder mens is immers anders. De specialisten van Het Haarkabinet gaan dan ook zorgvuldig te werk. Na een uitgebreid intake-gesprek en een onderzoek naar de oorzaak van uw haarprobleem, wordt er een behandelplan opgesteld en doorgesproken.

Aan de hand van de diagnose stelt de tricholoog (arts die kennis heeft van haren) een persoonlijk behandelplan op. De haren en hoofdhuid worden met een computergestuurd image apparaat met overzichts- en detailopnames vastgelegd. U ontvangt overigens bij ieder consult een computeruitdraai en de foto-opnames in kleur. Hierdoor is het verloop van de haaraandoening en het resultaat van de behandeling ook voor u duidelijk zichtbaar.

Behandelplan medisch en/of cosmetisch
Het Haarkabinet van de Dr. Keulen Kliniek maakt onderscheid tussen puur cosmetische behandelingen en medische behandelingen. De keuze is afhankelijk van uw haarprobleem. Dof haar bijvoorbeeld kan heel goed via cosmetische weg door de gespecialiseerde kapper (l'Oreal) worden opgelost.
Kale plekken hebben vaak een medische oorzaak, die bij de tricholoog thuishoren. Voor dun haar kan een gecombineerde behandeling uitkomst bieden: medisch via medicijnen bijvoorbeeld en cosmetisch via een haaraanvulling. In het laatste geval werken de disciplines nauw samen om snel tot een efficiënt resultaat te komen.

Kosten Dermatologische behandeling
Het eerste consult bij Het Haarkabinet kost 150 euro, inclusief het volledige (laboratorium en foto) onderzoek. Voor elk vervolgconsult (inclusief foto-onderzoek) wordt 76 euro in rekening gebracht.
De prijzen zijn exclusief de kosten van aanbevolen producten en medicijnen. Vergoeding door het ziekenfonds is slechts bij uitzondering mogelijk. De kosten dienen na afloop van het haarconsult, bij de assistente te worden voldaan (een pin-automaat is aanwezig).

Kaalheid bij vrouwen komt vaker voor dan je denkt
Kaalheid bij vrouwen komt vaker voor dan je denkt
Vrouwen en mooi haar
Vrouwen en mooi haar


Een pil tegen ‘kaalheid bij vrouwen’

Lange tijd was het niet helder of medicijnen tegen dreigende kaalheid bij mannen ook bij vrouwen tot resultaat leiden. Een onderzoek onder Nederlandse vrouwen, uitgevoerd in onder meer Boxmeer, schept meer duidelijkheid. Help, ik krijg dun haar! Een doembeeld voor mannen, maar nog meer voor vrouwen.

Wie wil er een kapsel „waar je dwars doorheen kijkt”, zoals een deelneemster op het Viva-forum opmerkte.

Zeker na de menopauze merken heel wat vrouwen dat die weelderige bossen van weleer geleidelijk uitdunnen. Oorzaken? Circa vijftig aandoeningen kunnen een gezonde haardos aantasten. De belangrijkste is ‘alopecia androgenetica’, een erfelijke aandoening die bij liefst 70 procent van alle mannen toeslaat, maar ook vrouwen treft. „40 procent van alle vrouwen boven de 70 jaar heeft er last van, vóór de menopauze 15 procent.

Op mijn spreekuur zag ik een 14-jarig meisje. Haar paardenstaart werd almaar dunner, in korte tijd zo’n 30 procent. Haar vader is kaal, haar moeder heeft ook last van haaruitval. Het meisje heeft er aanleg voor.” Aan het woord is dermatoloog Ids Boersma die op zijn spreekuur in de Intermedica-kliniek te Boxmeer een stoet van vooral vrouwen aan zich voorbij ziet trekken met klachten over haaruitval. Blijkt alopecia androgenetica de boosdoener, dan kunnen vrouwen met een medicijn worden geholpen.

Bij de genoemde haaraandoening worden de haarzakjes gevoelig voor een bijproduct van het mannenhormoon testosteron, het DHT (dihydrotestosteron). Boersma: „Als je voor dat stofje gevoelig bent, wordt de groeifase van je haar aanzienlijk bekort.
Normaal is die vier tot zes jaar, maar onder invloed van DHT duurt de groeifase ongeveer vier maanden, al is een jaar ook mogelijk.

 


Een haarzakje kan in een mensenleven 25 maal een haar produceren. Met een gezond haarzakje doe je honderd jaar, maar dat is natuurlijk minder als de groeifase vier maanden is.” 

Lange tijd kregen patiënten te horen dat er geen remedie was. Boersma: „Het is geen ziekte: leer er maar mee leven, was de boodschap.” Een nieuw medicijn tegen goedaardige prostaatvergroting, een bekende oudemannenkwaal, bracht de ommekeer. Het werkzame stofje finasteride bleek in de praktijk niet alleen de prostaat gezond klein te houden, maar ook alopecia androgenetica aan te pakken. Logisch eigenlijk, want finasteride blokkeert de omzetting van testosteron in boosdoener DHT. Zo blijven de gevoelige haarzakjes beschermd tegen deze sluipmoordenaar.

Finasteride is tegenwoordig geaccepteerd als hét middel tegen dreigende kaalheid bijmannen en heeft er trouwens nog een jonger en vooral krachtiger broertje bij gekregen: dutasteride. De medicijnen zijn echter nog niet met de fanfare ingehaald als dé remedie tegen alopecia androgenetica bij vrouwen. Onderzoekers hebben het middel bij vrouwen getest en concludeerden in enkele studies dat het niet werkzaam is. De vrouwen hadden er immers geen nieuwe haren bij gekregen.

Boersma heeft forse kritiek op de bevindingen. „Nieuwe haren? Kan helemaal niet. Als een haarzakje 25 keer een haar heeft geproduceerd, houdt het op en helpt niets meer.
De onderzoekers hadden naar de dikte van het haar moeten kijken.” Uitleg: hoe langer een haar groeit, hoe dikker hij wordt, een bewijs ook dat je geen haaruitval meer hebt. „Zo is het alsof je meer haar, een voller kapsel krijgt.” Ander kritiekpunt: de duur van de onderzoeken was veel te kort. „Maximaal anderhalf jaar. Vanwege de fysiologie van de haargroei moet je een langere tijd kijken!”



Boersma en collega’s pakten het anders aan. Ze maakten haarscans bij zestig vrouwen in hun kliniek die finasteride of dutasteride gingen gebruiken: sterk uitvergrote detailopnames van hun haren, drie jaar lang tijdens elk bezoek op het spreekuur. De foto’s werden geanalyseerd door onafhankelijke experts (trichologen) in Spanje, Zwitserland en Italië. Ze wisten niet welke foto’s van het eerste bezoek was of van drie jaar later. De dikte van de haren werd gemeten en de experts gaven een persoonlijke indruk van de haarconditie. Conclusie, recent gepubliceerd in het Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology : circa vier op de vijf vrouwen heeft dikker haar gekregen.
Boersma is in zijn nopjes: „Vrouwen met de erfelijke vorm van haaruitval hoeven niet kaal te worden. Kaalheid is een keuze geworden. Nee, er verschenen geen haren op andere, ongewenste plekjes.”

 

Nadelen? Beide middelen zijn louter geregistreerd voor gebruik door mannen. Het mag aan vrouwen ‘off-label’ worden voorgeschreven indien andere behandelmethoden hebben gefaald. De medicijnen zouden bij zwangere vrouwen een geboortedefect aan de foetus kunnen veroorzaken. Daarom moeten vrouwen in de vruchtbare leeftijd voorbehoedsmiddelen gebruiken en bij een zwangerschapswens een half jaar eerder stoppen met het medicijn. Ander nadeel: je moet het elke dag slikken. Kosten circa 550 euro per jaar, nog los van de tarieven voor een consult. De zorgverzekeraar vergoedt immers niets. Boersma: „Deze vorm van kaalheid komt zoveel voor...Wil je zoiets bij iedereen vergoeden, dan raakt het landelijk zorgbudget zo op.” 
Bron: Dagblad De Limburger/LimburgsDagblad


Opbellen
Info