Welkom bij Haarmedischcentrum "het Haarkabinet"

Kaal zijn hoeft niet meer


Haarfijn nieuws


Terug naar overzicht

14-08-2018

Is een pilletje tegen kaalheid gevaarlijk?

Het geheim van de haardos is ontrafeld: de president van de Verenigde Staten gebruikt een medicijn tegen kaalheid, Finasteride. Ook Nederlandse mannen slikken dat pilletje, dat niet zonder risico is. Hoe gevaarlijk is het?

De dokter van Donald Trump verklapte deze week aan de New York Times dat Trump het haargroeimiddel Finasteride slikt. Ook Nederlandse mannen krijgen dat voorgeschreven tegen kaalheid. Vorig jaar waren dat er ongeveer 7000, weet KNMP, de brancheorganisatie van apothekers.

18 jaar en al kaal
Ook Edwin van Wooning (30) slikt dagelijks Finasteride. "Ik werd al kaal op mijn achttiende, maar als je me nu ziet zou je niet denken dat ik er last van heb gehad."
Accepteren dat je kaal wordt, is misschien handiger en goedkoper, maar voor Van Wooning was het onmogelijk. "Ik vond het verschrikkelijk, vooral omdat ik nog zo jong was. Ik heb het internet afgezocht voor middeltjes. Van alles geprobeerd. Soms ging dat goed en soms helemaal fout."
Bijwerkingen
Hij heeft drie succesvolle haartransplantaties ondergaan. Finasteride gebruikt hij al acht jaar, een kleine dosering van ongeveer 1 milligram per dag. Daar bovenop gebruikt hij nog een ander wetenschappelijk bewezen haargroeimiddel: minoxidil, een lotion.

Van de Finasteride merkt Van Wooning geen bijwerkingen. Maar als directeur van de Haarstichting weet hij dat het ook anders kan. "Niet iedereen heeft er last van, maar er worden wel serieuze bijwerkingen gemeld, zoals een verlaagd libido, borstvorming bij mannen en erectieproblemen. Er is veel onderzoek naar het middel gedaan, met verschillende uitkomsten. Sommige onderzoeken zeggen dat de bijwerkingen blijvend zijn, dus ook nadat je met het middel bent gestopt."
'Te zwaar middel'
De medische wereld is verdeeld over het kaalheid. Farmacoloog Adam Cohen van de Stichting Centre for Human Drug Research vindt Finasteride een te zwaar medicijn voor de kwaal. "Het is een medicijn dat je inzet voor een cosmetische ingreep. Het remt een enzym en heeft effect op je prostaat. Ook zijn er effecten te zien op de hersenen."

Bij elk geneesmiddel loop je gezondheidsrisico's, benadrukt Cohen. "Dokters en patiënten moeten het zelf afwegen, maar ik vind het heel sterk uitgedrukt om kaalheid een ziekte te noemen."

'Wel een ziekte'
Ids Boersma, tricholoog van het Albert Schweitzer ziekenhuis, noemt kaalheid juist wel een ziekte. Heel veel mensen hebben er psychisch last van, zegt hij. De angst voor bijwerkingen als impotentie en libidoverlaging vindt hij overdreven. "Vraag maar aan mijn vrouw."

Kaalheid (helaas) volstrekt normaal
Een geruststelling en een waarschuwing tegelijk: kaalheid is bij mannen volstrekt normaal. Ongeveer 60 procent van de mannen moet er op een gegeven moment aan geloven. In de meeste gevallen is 'alopecia androgenetica', mannelijke kaalheid, het probleem.

Dan zijn de haarzakjes gevoelig voor het (mannelijke) hormoon dihydroxy-testosteron (DHT). Op de leeftijd van 30 jaar heeft 30 procent van de mannen alopecia, 50 procent op de leeftijd van 50 jaar en 70 procent met 80 jaar. Een klein aantal vrouwen heeft er ook last van.

Wat kun je ertegen doen?
Haartransplantatie, net als onder anderen Frank de Boer, Frans Bauer, Gerard Ekdom
Smeren met minoxidil, een medicijn tegen hoge bloeddruk met als bijwerking overmatige haargroei. Het is te krijgen als lotion. Het resultaat is meestal dun haar. Als je ermee stopt, valt het haar weer uit
Finasteride slikken, een middel dat de haaruitval remt. Het medicijn onderdrukt een enzym. Daardoor maakt het lichaam minder DHT aan en daarmee valt er minder haar uit.
Let op: behandelingen tegen haaruitval worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Meer informatie is te vinden bij huidinfo.nl, alopecia-vereniging.nl en haarstichting.nl.



Terug naar overzicht



Opbellen
Info